Dzień zdrowego jedzenia

Jak co roku nasza szkoła włączyła się w obchody „Dnia zdrowego jedzenia i gotowania”, którzy przypada na dzień 8 listopada. W tym roku w ramach działań związanych z promowaniem zdrowego stylu życia uczniowie angażowali się w szereg działań, tj.:
- Każdy oddział klasowy przygotowywał talerz zdrowego jedzenia zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, następnie talerze wzięły udział w międzyklasowym konkursie.
- Każdy oddział klasowy przygotował stragan ze zdrową żywnością (kanapki, owoce, warzywa, ciasteczka, napoje, itp.), uczniowie wybrali przedstawicieli swojego oddziału do sprzedaży przygotowanych produktów. Uczniowie sami określali cenę produktów i sprzedawali je wśród uczniów i pracowników szkoły podczas przerw międzylekcyjnych. Za zabrane fundusze wspólnie z wychowawcą ustalą cele i wydatkowanie tych środków.
- Został przeprowadzony Konkurs na Wodę smakową, która uczniowie przygotowali wg. własnych przepisów, przynosząc do szkoły próbkę wody wraz z przepisem. Wszystkie przepisy zostały udostępnione na szkolnym Facebooku.
- Nauczyciele w obrębie swojego przedmiotu poprowadzili zajęcia związane z żywnością oraz zdrowym trybem życia, produktami, eksportem czy importem żywności, marnowaniem żywność, związkach chemicznych znajdujących się w różnego rodzaju produktach lub wykorzystywanych do pakowania i przechowywania żywności, przetwarzaniem, a także w temacie zanieczyszczenia powietrza, czy też aktywnością fizyczną, itp.
- Uczniowie klas 4-7 przygotowywali prace plastyczną (w dniach 30.10-7.11) promującą zdrowe odżywianie i umieścili je w dniu 8 listopada 2023 r. w przestrzeni miejsca zamieszkania (klatki schodowe, drzwi, ławki, tablice informacyjne).