Kulinarna uczta
8 listopada obchodziliśmy w naszej szkole Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Ta zapoczątkowana w 2007 roku inicjatywa ma na celu zachęcić dzieci do budowania prawidłowych nawyków żywieniowych w trosce o ich zdrowie.
Od samego rana w szkole czuć było zapachy różnych potraw.
Samorząd Uczniowski przygotował wiele atrakcji:
👨🍳🔪👩🍳 Szkolny MasterChef – konkurs, który pokazał nam, że nasi uczniowie są bardzo kreatywni, znają zasady zdrowego odżywiania oraz potrafią doskonale się bawić. Mieli okazję przyrządzać posiłek pod okiem Szefa Kuchni. Walka do samego końca była wyrównana. Zwycięzcami I edycji Szkolnego Masterchefa zostali reprezentanci klasy 6c: Laura Olejnik, Wiktoria Surowiec i Marcel Ciździel. Wszystkim gratulujemy gastronomicznych umiejętności i jesteśmy dumni, że mamy tak uzdolnioną kulinarnie młodzież.
Gościem specjalnym był Szef Kuchni i właściciel Restauracja Szafran – Salem Elmaadalawi. Dziękujemy bardzo za przybycie, za cenne wskazówki, ufundowanie nagrody dla zwycięskiej drużyny oraz jej klasy.
🧺 kiermasz – na którym można było kupić przetwory a nawet dania z japońskiej kuchni.
🍎 dzielimy się zdrowiem – na naszym szkolnym płocie Uczniowie powiesili jabłka z broszurą jak zdrowo się odżywiać
🎙️ wspólnie z Panią Dyrektor odwiedziliśmy zaprzyjaźnione Radio Ostrowiec
Klasy 1-3 przygotowały stragany na których znajdowały się same pyszne i zdrowe dania. Było kolorowo!
Dziś nikt nie wyszedł z naszej szkoły głodny 😁