Dzień zdrowego jedzenia
W bieżącym roku, szkoła uczestniczy w projekcie „Szkoła Promująca Zdrowie” oraz „Igrzyska Zdrowia”. W związku z tym, realizowanych jest w niej wiele działań poświęconych zdrowemu odżywianiu. Jednym z takich działań jest aktywne włączenie się w świętowanie „Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania”, który przypada na dzień 8 listopada.
W okresie jesiennym bardzo ważnym jest wzmacnianie układu odpornościowego, stąd promujemy wśród uczniów spożywanie produktów bogatych w witaminy i minerały, tj.: Wit. C, A, E, D, selen cynk czy żelazo, które odgrywają kluczową rolę w budowaniu odporności organizmu. Podejmowane działania mają na celu zachęcanie uczniów o wzbogacenie swoich diet o warzywa i owoce bogate w te składniki oraz zwracanie uwagi na właściwe proporcje w ich spożywaniu.
Dzień 8 listopada w naszej szkole bogaty był w szereg działań. Zachęcano uczniów do spożywania zdrowych posiłków, a także aktywności ruchowej, na różne sposoby, m.in.: starsi uczniowie czytali młodszym wiersz „Na straganie”, w trakcie przerw na korytarzach odbywały się quizy, a w trakcie lekcji samorząd nagradzał uczniów jabłkami za udzielenie prawidłowych odpowiedzi na pytania konkursowe. Uczniowie mogli również wziąć udział w quizie komputerowym oraz konkursie na „Zdrowe Śniadanie”. Dodatkowo na holu głównym serwowane były naturalne soki, sałatki warzywne i owocowe. Całość wszystkich działań została poddana wideo i fotorelacji przez młodych dziennikarzy ze Szkolnego Koła Dziennikarskiego.