Międzynarodowa lekcja hiszpańskiego
Dnia 23 kwietnia odbyła się wyjątkowa lekcja języka hiszpańskiego z udziałem rodowitych Hiszpanów oraz Polek mieszkających w Hiszpanii. Spotkanie było zwieńczeniem szeregu działań organizowanych w PSP nr 4 w ramach obchodów Dnia języka hiszpańskiego.
W spotkaniu udział wzięli zaproszeni goście z Huty Celsa Ostrowiec w osobach: Francisco Jose Guardado – Dyrektor ds. BHP i Środowiska, Alejandro Villa Rodriguez – Dyrektor ds. Logistyki, Raul Serrano – Dyrektor Ekonomiczno – Finansowym, Anna Wąsik-Ciecieląg – z zarządu tłumaczy języka hiszpańskiego, Agnieszka Dryjas – z zarządu tłumaczy języka angielskiego. Oprócz gości z huty w spotkaniu udział wzięła Patrycja Kosmacińska – nauczycielka języka hiszpańskiego w LO im. St. Staszica.
Podczas spotkania zorganizowanego on-line uczniowie, ich rodzice oraz nauczyciele mieli okazję skonfrontować wiele obiegowych opinii na temat Hiszpanów i Hiszpanii z faktami. Dla dzieci niezwykle interesujący okazał się temat świąt. Padło wiele pytań, a odpowiedzi na niektóre z nich wielu zaskoczyły. Zaproszeni goście opowiadali o cechach narodowych Hiszpanów oraz ciekawostkach dotyczących codziennego ich życia.
Mimo później, popołudniowej godziny w rozmowach uczestniczyło ponad pięćdziesięciu uczestników, a zaplanowane jednogodzinne spotkanie przeobraziło się w dwugodzinny interesujący panel dyskusyjny.
W związku z obchodami Dnia języka hiszpańskiego szkoła czynnie włączyła się w promocję tego języka organizując przez okres dwóch tygodni szereg działań poświęconych obyczajom, kulturze, kulinariom i tradycjom Hiszpanii oraz języka hiszpańskiego. W ramach podejmowanych działań przeprowadzono różnego rodzaju quizy, konkursy oraz ciekawe akcje.
Uczniowie codziennie zapoznawani byli z jedną ciekawostką dotyczącą Hiszpanii, a w Dniu języka hiszpańskiego mogli wziąć udział w teście wiedzy w oparciu o publikowane ciekawostki. Codziennie publikowany był przepis na hiszpańską potrawę oraz jedno pytanie dotyczące Hiszpanii, a za udzieloną prawidłową odpowiedź oraz przygotowanie potrawy wg. przepisu uczestnicy otrzymywali punkty, które następnie wymieniali na nagrody.