SGGW w „Czwórce”
Za sprawą współpracy Publicznej Szkoły Podstawowej nr 4 w Ostrowcu Świętokrzyskim ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie uczniowie naszej szkoły zakończyli cykl spotkań z dr inż. Aleksandrą Kołotą – pracownikiem naukowym Wydziału Żywienia Człowieka SGGW oraz Katarzyną Łożyńską, studentką tego wydziału. Uczniowie w trakcie spotkań mieli okazję porozmawiać́ z paniami na temat zdrowego odżywiania.
Podczas prezentacji uczestnicy dowiedzieli się̨ o podstawowych zasadach zdrowego odżywiania, które są bardzo ważne do właściwego funkcjonowania organizmu, a szczególnie istotne w okresie jesiennego spadku odporności . W dyskusji poruszanych było wiele kwestii związanych również z aktywnością̨ ruchową. Uczniowie dowiedzieli się jaka aktywność jest najważniejsza dla ich kondycji. Nie zabrakło również tematów związanych z codzienną dietą, które uświadomiły uczestnikom spotkania czego powinni unikać.
Po zakończeniu prezentacji uczniowie rozmawiali z prelegentkami w tematyce spotkania, a w szczególności dopytywali o to jak powinna wyglądać ich codzienna dieta aby wzmocnić swoją odporność, a także jak się odżywiać w czasie pandemii koronawirusa.